Solenne – en stor belysningskollektion i porslin

Konsten att pressa porslin tar lång tid att bemästra. Bakom varje ny komponent ligger ett hårt arbete och en stor omsorg – därför är vi extra stolta över vår nya omfattande kollektion som lanseras 2023. Solenne är vår största lansering någonsin – i flera bemärkelser. Vi har aldrig tidigare pressat porslinskomponenter i så stora dimensioner och de nya generösa kuporna i opalglas blir de största hittills i vårt belysningssortiment.

Solenne 2023

Solenne är designad av Kauppi & Kauppi och omfattar totalt sju armaturer, som alla har generösa kupor i matt opalglas och porslinssocklar i svart eller vit glasyr. Fyra av armaturerna följer vårt traditionella sortiment för tak, vägg och fasad med IP44-klassning, lämpade för installation både inomhus och utomhus. Kollektionen innehåller också tre för oss mer nydanande armaturtyper, som tar vårt pressade porslin till nya sammanhang inomhus. Solenne innefattar nämligen en grandios pendelarmatur med tillhörande takkopp i porslin, en ny bordsarmatur, samt Ifö Electrics allra första golvarmatur. Ljustekniken i kollektionen är anpassad för både hem och offentliga miljöer och armaturerna är utrustade med nya LED-moduler förberedda för Smart Lightning-teknik, såväl som klassiska E27-bestyckningar.

En hydraulisk press från 1950-talet får nytt liv

De största armaturerna i kollektionen har en sockeldiameter på hela 220 mm. För att göra det möjligt att pressa så stora delar till Solenne har vi behövt restaurera och väcka nytt liv i en kraftig hydraulisk press från början av 1950-talet. En press som konstruerades i samband med att fabriken byggdes, men som slutade användas någon gång under 1970-talet. Efter att ha stått i dvala i nästan fyra årtionden, har nu den mäktiga maskinen med presskapacitet på hela 75 ton åter tagits i bruk. Renoveringen har varit en härlig utmaning för våra verktygsmakare, ingenjörer och vårt produktionsteam, som tillsammans har använt sina kunskaper till att bevara och modernisera en unik tillverkningstradition.

 

 

En stor belysningsfamilj

Solennes armaturer för vägg, tak och fasad finns i fyra storlekar och gestalter formgivna för att passa olika sammanhang. Den minsta armaturen med en glasdiameter på 210 mm har en mer kompakt siluett, framtagen för att sprida ett behagligt ljus i mindre rum eller för att skapa nätta belysningspunkter. Den största armaturen är designad för att passa storskaliga interiörer och exteriörer med sin planare gestalt och betydande glasdiameter om 360 mm. Kollektionens generösa pendelarmatur riktar sig både till hem och offentliga miljöer. Den mjuka formen på glaset diffuserar ljuset väl och sprider även ett behagligt sken uppåt på den tillhörande takkoppen i porslin. Pendelsockeln och takkoppen har bajonettfattningar och justerbara vajerfästen, vilket gör armaturen enkel att montera. Kollektionens två fristående armaturer tar vårt elektrotekniska porslin ut i rummet och sätter ljuset på piedestal. Den nya bordsarmaturen och den riktigt stora golvarmaturen har båda en pelarfot i massiv ek. Ett skickligt hantverk utfört av Bröderna Wigells Stolfabrik i Småland, en av Sveriges äldsta möbeltillverkare. Bords- och golvarmaturerna är IP20-klassade för inomhusbruk och passar som miljöskapande belysning.

 

Solenne – några ord från våra designers

”Vårt första samarbete med Ifö Electric resulterade i kollektionen Ohm, inspirerad av de kulodosor och isolatorer som tillverkades i fabriken i början på 1900-talet. Med Solenne har vi arbetat vidare med de mjukt rundande silhuetterna, men i en betydligt större skala. Designkollektionen omfattar armaturer för traditionella placeringar, men även armaturtyper som är helt nya för sortimentet – eftersom vi tycker att porslinet verkligen förtjänar att lyftas fram och uppmärksammas. Materialet är beständigt och påverkas varken av väder, vind eller vatten – dessutom är det fantastiskt vackert!

De stora glaserade ytorna hos pendelarmaturen lyfter fram det allra bästa av materialets egenskaper och speglar inte bara ljuset, utan även vår förtjusning för det glaserade pressade porslinet. De vänliga formerna hos opalglaset handlar inte bara om estetik utan även om att diffusera ljuset på ett bra sätt. Solenne är en funktionell armaturfamilj med behagliga ljusbilder utan skarpa kontraster eller skuggbildningar. Detta blir särskilt tydligt i den stora pendelarmaturen som ger en mild ljusbild även i taket. Bords- och golvarmaturerna fungerar på samma sätt och skapar varma och ombonade platser. För oss formgivare är det en stor ära att samarbeta med Skandinaviens enda producent av pressat porslin. Solenne är en hyllning till Ifö Electrics unika produktion och tradition”.

‒ Kauppi & Kauppi

 

Vi ville ta fram en familj ljusstarka armaturer som framhäver porslinets vackra egenskaper och utvecklar vår belysningstradition. Solenne är en armaturserie med större kupor och kraftigare bestyckningar, som låter arkitekter binda samman olika rum och funktioner. I utvecklingen av Solenne har vi varit trogna vår långa tradition av att jobba med modularitet för att ge armaturerna en så lång livslängd som möjligt”.

‒ Måns Kiaer, produktchef

 

Utforska kollektionen