Vår historia

Historien om Ifö Electric börjar 1934 i Bromölla. Eller, egentligen börjar den ännu tidigare men det är då delen av Iföverken som går under namnet Lågspänning tar sin egentliga början.

Redan 1887 hittades kalksten och kaolinlera på Ivöklack i Ivösjön, 1918 startade produktionen av elektrotekniskt porslin och 1927 grundades Iföverken. 1934 som vi räknar som starten på Ifö Electric var året då produktionen av gängsäkringar startade och på sextiotalet kom produktionen av belysningsarmaturer igång. Redan 1965 designade Sigvard Bernadotte vår klassiska Bernadotte-armatur som ännu är i produktion.

Under 1970- och 1980-talen var huvudfokus på alla typer av säkringar. Många produkter och tekniker som utvecklades under denna period är fortfarande i bruk i lågspänningssäkringar i hela Europa, både gäng- och knivsäkringar. Även säkringar och system för högspänning samt skåp för elnätsserviser utvecklades och introducerades på marknaden.

Idag tillverkar vi fortfarande gängsäkringar, armaturer och servisskåp, men sortimentet har utökats till att omfatta alla typer av säkringar för låg- och högspänning samt tillbehör till dessa.

Vårt samarbete med designers har också fortsatt, förutom Sigvard Bernadotte har vi under årens lopp haft kända designers som Gunnar Nylund, Stig Carlsson, Hans-Agne Jakobsson och Duoform som har designat Ifö-armaturer. På senare år är samarbetet med Åsa Lindsjö, som är porslinskonstnär, och designduon Johan och Nina Kauppi väl värda att nämnas.

Porslin är vårt material. Inte bara för att det är vackert utan även för dess många fantastiska egenskaper. Det är hållbart, tål värme och kyla och därmed väder och vind, det är lätt att underhålla och är dessutom miljövänligt. En armatur i porslin släpper ut mindre än ett kilo koldioxidekvivalenter under sin produktionscykel. Våra armaturer går att använda utomhus såväl som inomhus, som bastuarmaturer eller i våtrum, som ytterbelysning eller som arbetsbelysning i köket. Möjligheterna är oändliga.

All tillverkning sker i våra egna lokaler i Bromölla, vid kanten av Ivösjön, lokaler som byggdes 1947. Här kommer vi att stanna, vi kommer alltid att producera våra armaturer och proppsäkringar med hantverkskunnig personal som alltid gör sitt bästa för att uppfylla våra kunders önskningar och våra egna högt ställda kvalitetskrav. Som någon av våra kunder en gång sade – Ifö Electric har väl alltid funnits och kommer väl alltid att finnas.