Ifö Electrics design på Industrimuseet i Bromölla

Sedan sextiotalet har Ifö Electric producerat porslinsarmaturer och redan då var designen viktig. Designers som Sigvard Bernadotte, Gunnar Nylund, Stig Carlsson och Hans-Agne Jakobsson gjorde under sextio- och sjuttiotalet många fina armaturer för Ifö Electric och det är dessa tidiga designers som hyllas i den utställning som kommer att finnas till beskådan på Industrimuseet i Bromölla under hela sommaren.
 
Under ett par års tid har Anders Öringe, VD på Ifö Electric, tillsammans med anställda köpt in äldre armaturer och samlat ihop de tidigare verken som skapades på sextio- och sjuttiotalen i fabriken. Samlingen är nu uppe i den ansenliga summan av över 400 armaturer och spänner över alla modeller. Dåtidens armaturer fanns i flertalet färger. Idag finns våra armaturer i de tidlösa glasyrerna vitt, grått, brunt och svart, förr följde glasyrerna på armaturerna de moderna färgerna. Allt från sextiotalets pasteller i blått, rosa, gult och mintgrönt till sjuttiotalets mörkare toner i orange, brunt och mossgrönt finns i utställningen. 

Vi arbetade på den tiden inte enbart med pressporslin som vi gör idag utan även med gjutteknik. Det återspeglar sig i formerna på designen då gjutning ger större möjligheter när det kommer till vinklar och organiska former. Armaturerna från serien STIL och LYX som är designade av Stig Carlsson, Gunnar Nylund och Hans-Agne Jakobsson är alla gjutna. 

Vi fortsätter givetvis med design och kvalitativa material och våra armaturer har på senare tid vunnit flera priser för form och funktion. Vår önskan och målsättning är att de också kommer att vara designklassiker som fortsatt är i bruk om sextio-sjuttio år. Långt innan dess skall också ett större museum finns tillgängligt i våra egna lokaler såväl som mindre utställningar som kan visas upp för allmänheten. Kom gärna och känn och titta på en bit industrihistoria. 

Designers medverkande i utställningen är Sigvard Bernadotte, Gunnar Nylund, Stig Carlsson och Hans-Agne Jakobsson. Industrimuseet har öppet som vanligt och utöver Ifö Electrics utställning visas även historien om Iföverken upp.

Här finns öppettider och information om Iföverkens industrimuseum i Bromölla.