Ifö Electric lanserar Ohm Pendel

Ohm Pendel är en ny armatur i Ifö Electrics stora Ohm-kollektion. Den första hängande IP44-klassade porslinsarmaturen i företagets sortiment – en pendel som klarar strilande vatten. En design som skapar nya möjligheter för var och hur pendlar kan placeras, samma armatur passar lika bra i badrummet, bistron som i sovrummet. Formgiven av Kauppi & Kauppi med inspiration från företagets historia och tradition av tidlös funktionalitet. 

Ohm Pendel – för alla rum

Nya Ohm Pendel har egenskaper som gör den funktionell och attraktiv i en rad olika miljöer och situationer – från badrum, restaurangmiljöer till sovrum. Designad för att klara strilande vatten, gör att man kan tänka på ett nytt sätt, när man planerar belysning och inredningar. Pendeln ger inredaren och ljusdesignern möjlighet att placera hängande porslinsbelysning även i badrum, spa och andra interiörer där installationen behöver vara IP44-klassad. 

”Vi ser Ohm Pendel som en armatur för nästa generations badrum, som mer börjar likna vardagsrum. Designen får gärna uppfattas som både klassisk och samtida, innovationen uppstår i möjligheten till nya typer av placeringar. En porslinarmatur som gärna får ta plats i alla sorters rum – där den fyller ett syfte ”, säger designern Nina Kauppi 

Utöver installationer i badrum, passar de mjuka formerna och strama silhuetterna lika självklart in i en rad andra interiörer och sammanhang. I en loungemiljö kan en grupp pendlar används för att skapa en lekfull lysande gruppering, samtidigt som enskilda pendlar hängande över restaurangbord blir behagliga ljuspunkter. I ett sovrum kan Ohmgestalten skapa en mysig nedtonad atmosfär, som pendlad sänglampa.

En sockel, två kulörer och tre glas

Ohm Pendel är glaserade i svart eller vitt med matchande textilkabel. Utrustad med en klassisk E27-fattning eller G9. Både pendeln och den tillhörande takkoppen i porslin är IP44-klassad. Det innebär att IP-klassningen har tagits ett steg längre än vanligt – eftersom lösningen även säkerställer hela installationen mot tak. 

”Att göra Ohm Pendel säker för strilande vatten och fullt ut certifierad, utan att kompromissa med designens avskalade enkelhet, har varit en utmaning. De nya tekniska lösningarna och verktygen för porslindelarna har inneburit ett omfattande arbete, men som är väl värt mödan eftersom porslinsarmaturerna kommer att hålla i årtionden”, säger produktchef Måns Kiaer. 

Den stora Ohmfamiljen delar ett och samma glasprogram. Pendlarnas kupstorlek matchar tidigare lanserade Ohm Table, liksom armaturerna för vägg- och tak. Tre valbara glaskupor binder samman pendelkollektionen med övriga armaturer i samma storlek, på så vis hålls produktionsresurserna på en genomtänkt nivå. Det vita opalglaset finns i två längder; en variant för ett kort och sammanhållet utseende, och ett långt glas för en mer sträckt silhuett. Klarglaset ger möjlighet att skapa ett individuellt uttryck, beroende på vilken ljuskälla som väljs från dagens breda utbud av uttrycksfulla glödlampor. 

En unik och avancerad produktion

Ifö Electric, den enda producenten av pressat porslin i Skandinavien, använder en avancerad produktionsteknik. Pressverktygen består av en positiv och negativ del. Tillsammans formar de ett hålrum där porslinsgranulaten, med en fuktighet på 15%, pressas samman i ett enda tryck av en hydraulisk press. 

”Att pressa porslin är den överlägset mest utmanande produktionsteknik vi fått inblick i som designers. Bakom varje pressad detalj ligger ett gediget arbete och utveckling. De stora investeringarna och produktens långa livslängd medför ett särskilt ansvar för oss designers. Ett långsiktigt perspektiv måste finnas med, inte bara i funktioner och lösningar, utan även i form och uttryck”, berättar Nina Kauppi 

Verktygsuppsättningarna är mycket komplexa och kan mest liknas vid ett urverk med kugghjul, spår och gängtappar. När porslindelarna är pressade, glaserade och brända i hög temperatur, sätts de samman och tätas med packningar på ett sätt som möjliggör en IP44 klassning av den färdiga armaturen. 

”Vår design bidrar med mjuka former till sortimentet, något som delvis är visuellt, hur glasyrens lyster återspeglas i de rundade silhuetterna. Men framför allt har vi velat tillföra en sensorisk och taktil dimension till produkterna. Att den avancerade industriproduktionen även kan upplevas med handen. Relationen vi skapar till objekt genom handen, är viktig”, fortsätter Nina Kauppi 

Produktionen sker utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Belysningsarmaturerna är konstruerade så att alla komponenter är möjliga att ta isär och bytas ut vid behov. Om ljusteknikens förutsättningar skulle förändras i framtiden, kan nya insatser adderas. Det gör att armaturerna, tillsammans med materialets egen hållbarhet, har förutsättningarna för att få en exceptionellt lång livslängd. Varken vind, vatten eller starkt solljus förändrar den glaserade porslinsytan.

Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com

Kontakt: Annika Bengtsson / +46 (0)456 – 265 01 / annika.bengtsson@ifoelectric.com 

Designers: Kauppi & Kauppi (Johan Kauppi och Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.seKontakt: Nina Kauppi / press@kauppikauppi.se