Ohm av Kauppi & Kauppi

Ohm – en ny stor kollektion porslinsarmaturer för inom- och utomhusmiljöer designad av Kauppi & Kauppi för Ifö Electric. Lanseras av Ifö Electric på Stockholm Furniture & Light Fair 2019.

Ohm är en familj porslinsarmaturer för inom- och utomhusmiljöer, för placeringar på vägg och fasad, i tak och på bord. Den första nya större kollektionen av Ifö Electric på över tio år lanseras under Stockholm Furniture & Light Fair i februari 2019, designad av Kauppi & Kauppi. De mjuka formerna och strama silhuetterna knyter an till företagets historia med inspiration av äldre tiders porslinsisolatorer och kulodosor. I familjen presenteras Ifö Electrics första bordslampor någonsin. 

Ohm – en ny belysningskollektion

När Kauppi & Kauppi designade den nya kollektionen Ohm ville de hylla materialet, produktionen och den hundraåriga traditionen hos Ifö Electric, Skandinaviens enda producent av pressat porslin. 

“Vi blev fascinerade och hänförda av de mjuka formerna hos isolatorer och kulodosor, några av de första produkterna som tillverkades av företaget. Vi ville låta de rundade silhuetterna komma tillbaka i sortimentet genom att skapa någonting nytt som bar med sig lite av den identiteten. Fascinationen handlade inte bara om estetik, de mjuka formerna visade sig också vara funktionella, bland annat för glasens förmåga att sprida jämnt ljus”, berättar designern Nina Kauppi. Inspirationen från industriporslin resulterade i en kollektion belysningsarmaturer för väggar, fasader och tak. Som ett komplement till Ifö Electrics traditionella modeller, har de också designat den första bordslampan i företagets historia, med målet att tillåta en närmare relation till porslinsarmaturer. I motsats till den övriga kollektionens armaturer för fasta montage, är den nya familjemedlemmen designad för fria placeringar på en armlängds avstånd på bord, vid sängen eller i fönster. “

”Vi ville skapa en belysningsfamilj med ett återhållsamt och vänligt uttryck. I våra tankar föreställde vi oss en sorts standardarmatur som naturligt kunde smälta in i en rad olika miljöer, med en form som kunde hålla över tid”, säger Nina Kauppi. 

Den första Ohmlanseringen omfattar två storlekar på porslinssocklar i högblank vit eller svart glasyr. Olika glaskupor skapar harmoniska silhuetter med antingen låg eller hög profil, i matt opal eller klarglas. Den större delen av kollektionen, för installationer på väggar, fasader och tak är IP44-klassad, vilket betyder att armaturerna klarar strilande vatten och kan användas i badrum såväl som utomhus. Armaturerna kan bestyckas med ett urval av olika ljuskällor som LED-moduler, G9 eller traditionella E27-fattningar, beroende på önskemål. Om behovet förändras över tid, kan de redan installerade socklarna lätt utrustas med en annan typ av ljuskälla. Bordslamporna i Ohmfamiljen är IP20-klassade, med en träfot i ask och textilkabel med dimmer. 

En hundraårig historia av porslinstillverkning

Ifö Electric är välkänt för sin porslinsproduktion i södra Sverige. Företagets historia startade i början av 1900-talet inte långt ifrån Ivön, där kaolinlera bröts. Företaget har spelat en viktig roll i svensk industrihistoria med sin produktion av isolatorer, säkringar, kulodosor, och hållbara porslinsarmaturer. Belysningsarmaturerna har blivit skandinaviska klassiker och känns igen i många hem och offentliga miljöer. Armaturer designade av Sigvard Bernadotte på 60-talet, Knud Holscher på 80-talet och av Duoform på 00-talet är fortfarande populära och i produktion. 

Den unika produktionsmetoden att pressa porslin ger en hög precision, ihop med en enastående hållbarhet och isolerande egenskaper i materialet – något som passar perfekt för elektrotekniska produkter. Tekniken är svår att bemästra och kräver stor kunskap och hantverksmässighet i alla steg; konstruktion, verktygsframtagning och produktion. Finkalibrering av pressverktygen innan pressning är nödvändig – precis som en orkester stämmer sina instrument före en konsert, går verktygsmakaren igenom och sätter samman pressverktygen. Småkornigt lergranulat med 15 % fuktighet används i processen, där en hydralpress formar hela porslinssockeln med alla detaljer och gängor, i en enda pressning. Torkningen och bränningen av leran gör att socklarna krymper – med bibehållen precision i alla detaljer. Resultatet blir en fantastisk porslinskvalitet med en glaserad yta som inte påverkas av vind, vatten eller starkt solljus. 

“Vi har reflekterat mycket över begreppet tid i projektet. Vår designprocess i arbetet med Ohm betraktar vi gärna som ’Slow Design’. Konstruktion, verktygsframställning och förberedelser för att pressa porslin tar tid, och får lov att ta tid. Det är stora investeringar och ansträngningarna görs utifrån ett långsiktigt helhetsperspektiv. När produkterna väl är färdiga kommer de att produceras och brukas under lång tid. Porslinsarmaturer överlever både stilar och trender med en potentiellt längre livscykel än många byggnader. En lång produktlivslängd har alltid tilltalat oss. En aspekt på hållbarhet som borde diskuteras mer”, säger designern Johan Kauppi.

Producent: Ifö Electric / www.ifoelectric.com

Contact: Annika Bengtsson / annika.bengtsson(@)ifoelectric.com

Designers: Kauppi & Kauppi (Johan Kauppi and Nina Kauppi) / www.kauppikauppi.se

Kontakt: Nina Kauppi / nina(@)kauppikauppi.se 

••Video Link: https://vimeo.com

Animation & musik: Kauppi & Kauppi